Ξέν(ο)ια (28 Μαΐου 2016) – Χορογραφία: Βαγγέλης Παπαδάκης / Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης

Ερμηνεύει η Βίκυ Παπανικολάου

ξενοια2

Το σώμα, ως καταπατημένος τόπος προς απελευθέρωση. 

Μια σπουδή πάνω στην ανάγκη κατάρριψης  κάθε προστασίας του εαυτού μας από την ιδανική εικόνα του μέσα στην οποία νιώθει φυλακισμένος.

Κι η αναγνώριση κάποιου «ξένου» που κατοικεί μέσα μας.

Η Ξέν(ο)ια. όπως ξενοιασιά.

Ήταν όμορφη. Και μόνη.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Βαγγέλης Παπαδάκης

papadakis vaggelis photo1

Παπαδάκης Βαγγέλης. Σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο στη Γαλλία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη και την αρχιτεκτονική.Ήταν βοηθός σκηνοθέτης της Λυδίας Κονιόρδου στις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Ιππόλυτος» και «Ο Σιμιγδαλένιος» ενώ συμπρωταγωνίστησαν μαζί στον «Βασιλιά της Ασίας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή από την ομάδα Χρώμα.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 7 κι έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Plastic People» 2007, «Χρονομηχανή Καβάφης» 2007, «Ο Γλάρος…μια ταινία σε εξέλιξη» του Α. Τσέχωφ 2012, «A little dream» 2013 χοροθεατρικό σόλο με την Ίριδα Κυριακοπούλου ενώ έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε παραστάσεις της ομάδας όπως «Λειτουργία 09 μέρος2», «Οίκοι Ανοχής» 2011-12. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου («Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη 20112-13 και , «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικόλαου Μίχα 2013,) και σύγχρονου ρεπερτορίου και performances σε σκηνοθεσία των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, Άννας Τσίχλη, Peader Kirk, Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, κ.α.

Έχει αναλάβει τα σκηνικά και κοστούμια σε παραστάσεις θεάτρου και χορού («Θαλασσινοί Ερωτες»- Παπαδιαμάντης και «Τρωάδες» Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, «Skin» σε χορογραφία Βίκυς Σπανοβαγγέλη, «Ο ψαράς κι η ψυχή του» σε χορογραφία Αγγελικής Σιγούρου) ενώ έχει συμμετάσχει σε χορογραφίες της Βίκυς Παπανικολάου και την ομάδα Χορόγραμμα.

 

Τάκης Μπαρμπέρης

Takis Barberis

Γεννήθηκε στήν Αθήνα το 1963. Άρχισε να ασχολείται με την μουσική απο τα 10 του χρόνια. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό όπου και πήρε το πτυχίο Αρμονίας. Παράλληλα παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε πολλά Rock συγκροτήματα.

Απο το 1979 αρχίζει και το ενδιαφέρον του για την Jazz μουσική που είναι και καθοριστική στον τρόπο θεώρησης της μουσικής. Συνεργάζεται με πολλούς Γ.Τρανταλίδη, Ν.Τουλιάτο, Π.Γκέκα, Α.Γεωργίου κ.α. Το 1982 παρουσιάζει τις πρώτες συνθέσεις του με το σχήμα “Jazz Fusion Quintet”. Απο τότε αρχίζει και η συνεργασία του με τους D.Lynch, και Τ. Φαραζή που θα συνεχιστεί και αργότερα το 1985 στο συγκρότημα “Iskra” ένα απο πιο πετυχμένα και πρωτοποριακάσύνολα της εποχής με τους Γ.Φακανά, Ν.Τουλιάτο και Λ.Πλιάτσικα. Οι “Iskra” κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο “Α New Day” το 1986(Polygram) που περιέχει και δυο δικές του συνθέσεις.

Το 1987-1989 δημιουργεί το γκρούπ “Μοντέλο 63” με τους Σ. Χατζηγιάγκο και Κ.Καλογήρου σε μια πιο πειραματική προσέγγιση της Rock με ελληνικό στίχο. Δίσκος “Μοντέλο 63″(Lyra 1988). Το 1990 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος “Something From July” (Lyra 1990) με τη συμμετοχή των Τ.Φαραζή, Γ.Κοντραφούρη, Τ.Πατερέλη, Κ.Καλογήρου κ.α. με συνθέσεις του από την δεκαετία του ’80 με πολλές Jazz Rock και Latin επιροές.

Το 1992 ο δίσκος “Αre You Happy?” (Lyra) με τον κλασσικό ήχο ενός Jazz Quintet (Γ.Κοντραφούρης, Τ.Πατερέλης, Γ.Βασσάλος, Κ.Καλογήρου). Στις συνθέσεις υπάρχουν για πρώτη φορά και στοιχεία απο ανατολίτικες σκάλες και ελληνικούς δρόμους συνδυασμένα με την Jazz ρυθμολογία και αρμονία. Το 1995 ο δίσκος “Episodes” με οκτώ πολύ γνωστούς Έλληνες μουσικούς (Π.Μπενετάτος, Γ.Κοντραφούρης, Τ.Πατερέλης, Γ.Κιουρτσόγλου, Γ.Βασσάλος, Κ.Καλογήρου, Τ.Φαραζής, Π.Κούρτης) με δυο “μεγάλες” συμμετοχές τον διεθνώς γνωστό Ινδό μουσικό κρουστών Trilok Gurtu και τον Ηπειρώτη παραδοσιακό μουσικό Πέτρο Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο. Χαρακτηρίζεται απο τους κριτικούς σαν ένας απο τους πιο πετυχημένους συνδιασμούς Jazz και παραδοσιακών στοιχείων (ελληνικής και ινδικής μουσικής).

Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος “Naiva” (Lyra) συνεχίζοντας και εξελίσσοντας τις επιρροές των ιδιωμάτων που συναντάμε και στην προηγούμενη δουλεία “Episodes”, με συμμετοχές του Γ.Κοντραφούρη, Τ.Πατερέλη, Γ.Πολυχρονάκου, Γ.Γεωργιάδη, Μ.Σαριδάκη,Τ.Φαραζή, Πέτρο Λούκα Χαλκιά και των Ινδών Reshma Srivastava και Shankar Lal. To 2004 ο δίσκος “Porto Kayio” (Libra) με στοιχεία που συναντάμε και στις προηγούμενες δουλειές αλλά και για πρώτη φορά χρήση σύνχρονης τεχνολογίας με μουσικά δείγματα (samples,loops..), με τους Γ.Γεωργιάδη,Μ.Καπηλίδη και τους Ινδούς Debashish Bhattacharya και Subhashis Bhattacharya.

Το 2010 κυκλοφορεί μιά παλία ζωντανή ηχογράφηση του 1996 με τον ΄΄μύθο΄΄του παραδοσιακού κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον Κώστα Καλογήρου στα τάμπλα‘’In Parallel’’(Lyra). Το 2013 κυκλοφορεί το άλμουμ ‘Jargon’ με τους Γ.Γεωργιάδη, Μ.Καπηλίδη, Μ.Σαριδάκη, Α.Πολυζογόπουλο, Γ.Κυριμκυρίδη και Satnam Ramgotra. Ολα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους ‘Ελληνες μουσικούς της Jazz, αρκετούς ξένους όπως Trilok Gurtu, Glenn Corneille, Ilhan Ershasin… και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες μoυσικές εκδηλώσεις στήν Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Β.Γερμανός…).

Συνέθεσε τη μουσική στις παραστάσεις,’’Ο κήπος με τα παράξενα λουλούδια’’(2002),Γαμήλιο Εμβατήριο στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων(2004),’’Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού΄΄(2009)΄’’Ελα να παίξουμε’’(2012) ‘’Ιφιγένεια εν Ταύροις’’(2013) ‘’Αδύναμη Καρδιά΄΄(2014) ‘’Αντιγόνη’’ όλα σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά.

Από το 1981 έχει διδάξει μοντέρνα κιθάρα και αυτοσχεδιασμό σε πολλά Ωδεία (Εθνικό Ωδείο Πάτρας,Πινδάρειο -από τα πρώτα Ωδεία που καθιέρωσαν τμήμα μοντέρνων σπουδών-, Ωδείο Ραυμόνδη,R.S.I.) Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ωδείο Φ.Νάκας διδάσκοντας Jazz κιθάρα και Αυτοσχεδιασμό.

Βίκυ Παπανικολάου

vicky papanikolaou

Η Βίκυ Παπανικολάου είναι απόφοιτος της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Κ.Σ.Ο.Τ). Είναι διπλωματούχος της ROYAL ACADEMY OF DANCING (R.A.D), IMPERIAL SOCIETY TEACHERS OF DANCING (I.S.T.J) καθώς και του ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (VAGA-NOVA). Δάσκαλοι της στη χορευτική της πορεία: Εξέχουσες προσωπικότητες του χορού όπως: Γιάννης Μέτσης, G. Bogoeva, Λεωνίδας Ντε Πιάν, Χάρης Μανταφούνης, Υβόννη Μανταφούνη, Χριστίνα Κλεισιούνη, Μαρία Κυνηγού, Ζουζού Νικολούδη και πολλοί άλλοι.

Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τις ομάδες χορού: "Seresta Dance Company" Χριστίνας Μπέσκου, “Αθηναϊκό Χοροθέατρο”, Σίσσυς Στεφανάτου, “Θεατρικοχορευτική Ομάδα Λίλλυς Βελλισαρίου”, “Νεοκλασσική Ομάδα Κατερίνας Παυλάκη”, “Ομάδα Αίρεσις” Γιάννη Μπαγουρδή, “Χοροθέατρο ΡΟΕΣ”, Σοφίας Σπυράτου δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτική σειρά γυμναστικής της ΕΤ 1 καθώς και σε τηλεοπτικά shows.

Εργάζεται απ’το 1991 ως καθηγήτρια χορού, διδάσκοντας κλασσικό και σύγχρονο χορό, τζάζ (μοντέρνο χορό) γυμναστική – stretching κ.λπ σε σχολές χορού στην Αθήνα και στην επαρχία. Αp’το 2003 εως σήμερα είναι υπεύθυνη του Αγγλικού Συστήματος Modern Jazz (I.S.T.D) στη Σχολή της κας Δημητροπούλου στη Χίο. Tο 2006 ιδρύει δική της σχολή κλασσικού και σύγχρονου στην Αθήνα και το 2009 ιδρύει την επαγγελματική ομάδα “Χορόγραμμα” συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων τρεις συνεχόμενες χρονιές. Χορογραφίες της έχουν πάρει πρώτες θέσεις στο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΟΡΟΥ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα:

2005: 1ο Βραβείο Τζαζ κατηγορία, 1ο βραβείο Free Style κατηγορία.

2006: 2 πρώτα βραβεία κατηγορίας Τζαζ.

2007: 3ο βραβείο στη κατηγορία σύγχρονου Enseble, με τη σχολή της

2008: 1ο βραβείο κατηγορία Free Style Ensemble με τη σχολή της.

2010: 3ο βραβείο στη κατηγορία ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ENSEMBLE με την ομάδα της «Xορόγραμμα».

Leave a comment